En standard high yield obligation betaler i sin løbetid en kuponrente (fx 5% om året), og på udløbsdatoen betaler selskabet lånets hovedstol tilbage til investoren. Hvis en virksomhed for eksempel har lånt 1 mio. kroner til en rente på 5%, så betaler selskabet 50.000 om året i rente, og på udløbsdatoen betales yderligere 1 mio. kroner tilbage til investoren. Det er altså en standard obligation, der er udstedt af et mindre kreditværdigt selskab, og den højere konkursrisiko giver en højere rente.
En hybridobligation er en anelse mere kompleks. Disse er typisk udstedt af mere robuste og højt ratet selskaber uden mærkværdig konkursrisiko (eksempelvis Volkswagen), men har en højere rente end selskabernes normale obligationer grundet andre risici. Obligationstypen kaldes hybrid, fordi det har både aktie- og obligationslignende karaktertræk.
De aktielignende træk er lang løbetid, hvis muligheden for indfrielse ikke udnyttes, og mulighed for at udskyde kuponbetaling ligesom dividendebetalinger. Derudover bliver hybrider først betalt efter seniorobligationer i en konkurs, men før aktiekapital. De obligationslignende træk er kuponbetalingerne og tilbagebetalingen af hovedstolen, når obligationen indfries. Grundet hybridstrukturen anerkendes obligationen som 100% egenkapital regnskabsteknisk og som 50% hos ratingbureauerne, hvilket er det primære incitament for virksomhederne til at udstede sådanne obligationer.
Kompensation for risiko
Den mest betydningsfulde risiko i dette segment er netop, at tilbagebetalingen af hovedstolen udskydes. Forestil dig, at du forventede at blive betalt 100 kr. i morgen, men selskabet derefter annoncerer, at de først vil betale dem om 5 år.
Som kompensation for den risiko, og for at afskrække virksomhederne for at bruge den funktion, så mistes den ratingmæssige anerkendelse som 50% egenkapital, hvis virksomheden ikke tilbagebetaler hovedstolen ved første lejlighed. Derfor skal selskaberne også overveje meget mere end niveauet af renterne, når de beslutter sig for, om en obligation skal indfries.