Regnskab i Deutsche Pfandbriefbank: Stormen er afblæst på kort sigt

08 March 2024
af Lasse Hjortsballe

5 min

Onsdag den 6. marts stillede vi i en analyse skarpt på udviklingen i den mindre tyske niche bank Deutsche Pfandbriefbank som optakt til deres regnskab. Markedet frygter nemlig, at den kan blive den næste europæiske bank til at kollapse. I går afleverede banken så sit regnskab for 2023, og modsat forventningen har kreditinvestorerne har taget meget pænt imod det.

Deutsche Pfandbriefbank (PBBGR) præsenterede torsdag den 7. marts deres regnskab, og kreditinvestorerne kan næsten ikke få hænderne ned. Kursen på bankens AT1’er er steget med 17 kurspoint, Tier 2 obligationerne er steget med 10 kurspoint og bankens senior preferred obligationer er steget med 2,7 kurspoint. På forhånd havde kreditinvestorerne priset et meget pessimistisk scenarie ind for Pfandbriefbank, som altså ikke materialiserede sig.

Banken løftede allerede for en måned siden sløret for en række finansielle nøgletal, blandt andet nettoresultatet for 2023, årets nedskrivninger, samt kapital- og likviditetsratioer. Markedets fokus var derfor i høj grad på specifikke detaljer omkring problemer i bankens udlån til erhvervsejendomme, likviditetsforhold og forventningerne fremadrettet.

Den gennemsnitlige LTV på bankens ejendomsudlån steg en anelse fra 51% til 53% år til år, mens LTV’en steg fra 57% til 64% i bankens amerikanske ejendomsudlån, der fylder 16% af bankens samlede udlån. Særligt bankens udlån til amerikanske erhvervsejendomme har været markedets helt store bekymring. Banken skriver, at samtlige amerikanske ejendomme er blevet genvurderet i løbet af 2023, hvilket, ikke overraskende, har betydet prisfald på 19%.

 

Sløjfer dividende men betaler kupon

Non-performing lån er det seneste kvartal steget fra €1,3 mia. til €1,5 mia., en stigning drevet af fem lån. Banken tog nedskrivninger på €108 mio. i fjerde kvartal, og et stress scenarie med yderligere 20% fald i værdien på de amerikanske erhvervsejendomme, vil betyde tab på omkring €100 mio., som banken dog nævner, allerede er dækket af eksisterende nedskrivninger. Nedskrivningerne i fjerde kvartal på €108 mio. var høje, men allerede kendt viden, og informationen omkring kreditrisikoen i udlånsbogen er relativt betryggende for kreditinvestorerne på kort sigt. 

Hvis vi vender os mod kapital, har banken øget deres CET1-ratio fra 15,2% til 15,7%, hvilket giver en MDA-buffer på 600 bps. eller ca. €1 mia. Banken har valgt at sløjfe deres dividende, men skriver, at de forsat vil betale kupon på deres AT1-obligation, hvilket var et bekymringspunkt for markedet og ikke en selvfølge.

AT1-kuponbetalingen kan annulleres diskretionært af banken, uden krav på kumulativ tilbagebetaling på samme måde som dividender, uden det fører til en konkurs. Som Pfandbriefbanks prioritering viser, så vil banker nødigt annullere AT1-kuponer, da en annullering betyder et direkte tab for kreditinvestorerne, mens en annulleret dividende jo bare øger tilbageholdt indtjening for aktionærerne. 

Banken overholder fint deres likviditetskrav. De har ikke behov for at udstede senior unsecured gæld i 2024, og deres indlån er, på trods af alle de negative nyheder, faktisk steget år til dato.


Stormen er afblæst på kort sigt

Pfandbriefbank forventer et stigende nettoresultat i 2024 og nedskrivninger under niveauet for 2023. Alt i alt et godt regnskab i forhold til markedets dystre forventning, og bankens aktie er oppe med 5%, mens øvrig bankgæld også steg i går.

Stormen er afblæst på kort sigt, mens aktien og obligationerne steg kraftigt. Markedets dystre syn på bankens fremtid er blevet lidt mere lys, men bankens subordinerede obligationer (AT1 og Tier 2) priser, selv med gårsdagens kursstigninger, stadig en stor risiko for et kollaps.

Tag for eksempel bankens to Tier 2-obligationer, der nu handler en anelse under kurs 50, men som har fast udløb i 2027, og som et gone concern instrument først kan blive nedskrevet, når banken er nødlidende. 

Kurs 50 i en 3-årig bullet Tier 2, eller en rente til udløb på lidt over 30%, er noget man sjældent ser udenfor nødlidende banker, og giver en nogenlunde indikation af, at markedet forsat forventer en 50% risiko for et kollaps af banken indenfor tre år.

Pressekontakt:

Communications Manager,
Laura Sulbæk Frederiksen,
(+45) 3157 1963

Når du besøger vores website, skal du beslutte, hvorvidt du accepterer vores cookiepolitik