5 min
Det er syv måneder siden, at Fondsmæglerselskabet Marselis lancerede en ny fond under navnet Systematisk Allokering. Modellen bag fonden og den systematiske og datadrevne investeringsstrategi har performet, som teamet bag havde håbet og forventet. Samtidig har den åbnet op for nye muligheder for at levere skræddersyede porteføljestrategier til Marselis’ kunder.
16. januar 2024 gik Fondsmæglerselskabet Marselis i luften med et nyt produkt, fonden Systematisk Allokering. Baseret på teamets erfaring med datadrevet porteføljestyring og fokus på aktiv porteføljesammensætning og lave omkostninger for investorerne, var det fra starten ambitionen at give kunderne adgang til de vigtigste globale markeder og levere et så stabilt og højt afkast som muligt til den givne risiko.
Ifølge Peter Mikkelsen, der er CIO i Fondsmæglerselskabet Marselis, leverer fonden som lovet. Systematisk Allokering har per 23. august leveret et afkast på 7,6 procent siden lanceringen 16. januar 2024, og 13,1% siden teamet i Marselis investerede rigtige penge efter strategien 1. august 2023.
”Det er gået præcist, som vi forventede, det ville. Det føles altid lidt skræmmende at love investorerne, hvordan en investeringsstrategi vil opføre sig, men vores kvantitative model og investeringsstrategien opfører sig faktisk, som vi forventede, og det er godt. For vi vil gerne levere et produkt, der er forudsigeligt, og en robust kerne i investorernes portefølje. Derfor skal man kunne have tillid til, at Systematisk Allokering leverer præcis det, vi siger, den vil levere, ” siger Peter Mikkelsen og fortsætter:
”Samtidig har vi udviklet et produkt, som fjerner nogle af ubehagelighederne ved at investere på egen hånd. Her tænker jeg primært på de store tab, man kan opleve en gang i mellem, når der kommer chok til markedet, og man ikke får lagt om. Systematisk Allokering er bestemt ikke sikret mod tab, men fonden bliver styret, så den ikke oplever så store fald, som eksempelvis en ren aktieportefølje, når der er store fald i markedet. Men samtidig er den stadig med på størstedelen af de stigninger, vi oplever i de globale markeder.”
Afkastet på fonden skal holdes op mod fondens benchmark, som er et såkaldt ”60/40-indeks”. Det er et standardmål for den langsigtede investor, og er en portefølje, som er investeret 60% i et af markedets bredeste globale aktieindeks, og 40% procent i et tilsvarende bredt globalt obligationsindeks. Benchmark rebalanceres dagligt og der fradrages ingen omkostninger fra dets performance. Derfor kan benchmarket ikke implementeres som portefølje i praksis.
”Det er et benchmark, som er urealistisk veldiversificeret, da det indeholder stort set alle handlede aktier og obligationer i verden, og så har det ekstremt lave omkostninger (0%). Sådan et benchmark er svært at slå. Så hvis vi kan gøre det lige så godt eller måske lidt bedre, er det faktisk rigtig godt. Særligt hvis vores aktive strategi, og kombinationen af aktier og obligationer med andre aktivklasser, giver mindre tab i krisetider, uden at fonden mister evnen til at følge markederne med op, når de vender efter kriser,” siger Peter Mikkelsen
Til forskel fra benchmark er Systematisk Allokering investeret i flere forskellige aktivklasser end blot aktier og obligationer. Eksempelvis indgår råvarer, kreditobligationer og globale ejendomsfonde også i investeringsuniverset. Netop bredden i porteføljen gør, at den oftest har en mindre tendens til at falde voldsomt, når aktier og obligationer falder, da porteføljen oftest vil indeholde investeringer, som stiger, når de fleste andre aktiver falder.
”Det betyder til gengæld også, at når aktier og obligationer tordner op, så kan vi have sværere ved at følge med. For at opveje det bruger vi vores underliggende globale markedsmodel til at sikre, at vi altid har et billede af, hvordan den optimale portefølje ser ud. Altså den portefølje, hvor man har det højeste forventede afkast, til den risiko, man vil løbe. Hvis forskellen på det optimale og den faktiske portefølje, vi er investeret i, er stor nok, så lægger vi om. Forskellen måler vi på nogle konkrete nøgletal, som vi overvåger hele tiden, ” siger Peter Mikkelsen og fortsætter:
”Ved at vi dynamisk og aktivt justerer vores portefølje, når modellen og data siger, at det giver mening, så kan vi være investeret i vores bredere univers, samtidig med at vi holder de aktiver, som har det største afkastpotentiale.”
Helt overordnet justeres porteføljen kun, når det giver mening efter handelsomkostninger. På grund af Fondsmæglerselskabet Marselis’ ”store licens” fra Finanstilsynet, har selskabet direkte adgang til alle relevante finansielle markeder og kan dermed handle uden fordyrende mellemled. I forhold til de fleste konkurrenter, bidrager selskabets direkte markedsadgang til, at Fondsmæglerselskabet Marselis kan levere et konkurrencedygtigt produkt målt på risikojusterede afkast til investorerne efter alle omkostninger.
”Det er mange penge værd at kunne flytte porteføljen derhen, hvor man får allermest i afkast. Når vi billigt kan allokere om i et større investeringsunivers, så er sandsynligheden større for at have adgang til noget, som har et stort afkastpotentiale, end hvis du kun kan købe aktier og obligationer,” siger Peter Mikkelsen.
Det er ikke kun i fonden, at markedsmodellen og systematiske investeringsstrategier har vist gode resultater. Den har nemlig også kunne bruges til at udvikle såkaldt diskretionære strategier for kunder med specielle krav til de løsninger, Marselis leverer. Det kunne eksempelvis være til familiekontorer eller velhavende individuelle kunder, som selv forvalter deres formue.
”Vi har brugt den underliggende teknologi, som vi har udviklet, til at udvikle og implementere skræddersyede porteføljestrategier til kunderne. Selvom vi har konkurreret med nogle af de allerstørste kapitalforvaltere i verden, så er det faktisk lykkedes os at vinde de mandater, vi har budt på, ” siger Peter Mikkelsen og forsætter:
”Det giver os inspiration til nye strategier og samtidig får vi testet, hvor robust og konkurrencedygtig hele vores platform er. Men allervigtigst får vi noget ”track”. At lave kapitalforvaltning er et spørgsmål om at vinde folks tillid, og det er svært, hvis du ikke har nogle resultater, du kan pege på og vise, at du leverer det, du lover, til kunderne.”
Udover diskretionære mandater er der, ifølge investeringsdirektøren, også nye produkter på vej hos Fondsmæglerselskabet Marselis. Samtidig bliver teamet også ved med at udvikle på strategien for Systematisk Allokering.
”Der er stor efterspørgsel på produkter med højere risiko, som kan konkurrere med de rene aktieprodukter, så det har vi i pipelinen. Samtidig kommer vi til at finpudse strategien for Systematisk Allokering. Vi vil altid gerne gøre det endnu bedre, og der er altid nye markeder, metoder og modeller, vi ikke har testet, og som måske kunne gøre vores porteføljestrategi endnu mere robust. Men vi har faktisk set mange forskellige former for volatilitet bare i de sidste år, hvor vi er blevet bekræftet i, at porteføljestrategien er robust og leverer gode, stabile afkast,” siger Peter Mikkelsen.
Materialet er udarbejdet til brug for orientering samt informering og skal aldrig betragtes som en opfordring om, eller anbefaling til, at købe eller sælge aktier, værdipapirer eller lignende. De nævnte oplysninger skal ej heller betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Marselis kan aldrig holdes ansvarlig for tab forårsaget af investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysninger i materialet. Investorer gøres opmærksomme på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling aldrig kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling
Pressekontakt: