5 min
Afkastet for fonden Systematisk Allokering lander for det første år på 11,4%. Investeringsteamet i Fondsmæglerselskabet Marselis er tilfredse med resultatet, men optimerer fortsat på modellen bag den systematiske og datadrevne investeringsstrategi.
”11,4% er et meget godt afkast historisk set for en 60/40-portefølje med relativ lav volatilitet, men vi optimerer fortsat modellen.”
Sådan lyder konklusionen på det første år fra investeringsteamet bag Fondsmæglerselskabet Marselis’ nyeste fond, Systematisk Allokering, der består af Nickolai Larsen, Quantitative Data Analyst, og Investeringschef, Lasse Hjortsballe.
Fonden gik i luften 16. januar 2024 og har frem til 16. januar 2025 leveret et afkast til investorerne på 11,4%. Selvom investeringsteamet bag er tilfredse med fondens performance, ærgrer de sig alligevel en lille smule over en énkelt rebalancering af porteføljen i 2024.
”Set med langsigtede briller er afkastet bedre, end man kunne forvente gennemsnitligt af en 60/40 portefølje, som er det, vi måler os op imod. Det er vi naturligvis tilfredse med, men vi vil jo altid gerne gøre det bedst muligt, så derfor tillader vi os at ærgre os over den missede mulighed, der var for at gøre det endnu bedre,” siger Lasse Hjortsballe, Investeringschef i Fondsmæglerselskabet Marselis.
En rebalancering af porteføljen, på baggrund af modellens signaler kort før det amerikanske præsidentvalg, betød at eksponeringen i fonden skiftede fra amerikanske aktier til europæiske aktier. Det amerikanske valg og resultatet af det med Donald Trump som USA’s næste præsident betød, at de amerikanske aktiepriser steg kraftigt.
”Det betød en kraftig, kraftig stigning i aktiepriserne, men også i prisen på den amerikanske dollar. Så når du købte aktier i USA, fik du både den stigning, der var i kursen på aktierne, men også effekten af dollaren, der blev styrket mod den danske krone. Samtidig viste det sig, at aktiemarkederne godt kan lide Trump og udsigten til ekspansiv finanspolitik, så renterne steg også. Dermed havde du alle effekterne på samme tid,” siger Lasse Hjortsballe.
Historiske afkast er ikke et udtryk for fremtidige afkast
Ifølge investeringsteamet var det, der drev modellen til at skifte eksponering i fonden, et spørgsmål om at sprede risikoen, som var relativ lav i europæiske aktiver sammenlignet med de amerikanske. Samtidig var der en trend i månederne op til, som gjorde, at europæiske aktier så mere attraktive ud, ifølge modellen. Det er dog vigtigt som investor ikke at hæfte sig for meget ved enkeltstående begivenheder, ifølge Nickolai Larsen.
”Som investor er du nødt til at evaluere over en længere tidsperiode. Så man skal have i mente, at en investering i et blandet produkt sagtens kan give en spredning i afkastet inden for kvartaler og halvår. Det, man skal evaluere fonden på, er det langsigtede afkast, som er det, der gør, at den samlede formue hos investorerne vokser. Dernæst er det også relevant at se på, hvad det er for en risiko, du løber,” siger Nickolai Larsen, Quantitative Data Analyst.
Fondens model beviste dog også sit værd, da nogle bevægelser på det japanske marked i starten af august også betød store bevægelser på det globale aktiemarked og et stort fald for især de amerikanske aktier på blot én enkelt dag.
”Det betød, at usikkerheden i markedet steg, så alt, der havde risiko, blev straffet. Alt, der hedder sikker havn, blev styrket. Så obligationer steg, og aktier faldt. Det er en klassisk reaktion på noget meget markedsteknisk, uden at der var en større begivenhed,” siger Nickolai Larsen og fortsætter:
”Sådan nogle events skal man se igennem som investor og fortsætte med at være investeret. Lad være med at sælge, selvom der er panik i markedet. Og så skal man være investeret i noget, som tager højde for de ændringer og løbende kan rebalancere. For markedet reboundede hurtigt igen efter det.”
Selvom modellen ikke ændrede eksponering i forbindelse med uroen omkring den japanske Yen, og investeringsstrategien dermed selv klarede fonden godt igennem markedets store volitalitet, så havde Fondsmæglerselskabets Marselis’ analytikere alligevel blikket skarpt rettet på porteføljen.
”Vi sad dagligt og holdt øje med, om markedsbevægelserne var store nok til at aktivere vores mekaniske rebalancering. Det var de ikke, og efterfølgende vendte markedet tilbage til mere rolige tilstande, som generelt har karakteriseret store dele af 2024,”siger Investeringschef Lasse Hjortsballe.
Ifølge Lasse Hjortsballe er der flere temaer, som vil afgøre, om markedet bliver knap så roligt fremadrettet i 2025, hvor særligt Donald Trump i præsidentembedet i USA, kan gøre det endnu mere fordelagtigt for investorer at have forvaltere, som hele tiden har øje på deres investering.
”Vi kommer til at høre om ham hele året. Som præsident kan han være afgørende for værdien af dollaren, fordi han kan finde på en masse ting, som kan være både positivt og negativt for dollaren. Samtidig har han stor betydning for usikkerheden generelt i markedet og kan også påvirke forventningen til amerikansk vækst. Derfor er det vigtigt at have nogen, som hele tiden holder øje med ens investering. Fordi på nuværende tidspunkt indprises der ikke meget volatilitet i markedet, man der kan ske mange ting, når vi kigger lidt frem i tiden,” siger Lasse Hjortsballe.
For at udnytte de muligheder, som kan opstå i markedet på baggrund af bevægelser, der måtte opstå i kølvandet på begivenheder, handler det om at være meget opmærksom på sine investeringer og klar til at handle. Det er blandt andet det, som investeringsteamet i Marselis er klar til at hjælpe med.
”Hvis man har købt noget og bare lader det ligge, så er vores opfattelse, at man misser en masse muligheder. Og det er det, man blandt andet betaler os for – at man ikke misser sine muligheder. Vores model bag fonden fortæller, hvor det giver mening at skrue på de forskellige knapper, så vi kan optimere sammensætningen af porteføljen. Som investor får man en passiv eksponering med en aktiv model. Det er blandt andet der, vi kan skabe værdi,” siger Lasse Hjortsballe.
Udover Donald Trump som præsident kommer spørgsmålene om, hvad det langsigtede niveau for renterne er, samt hvordan korrelationen mellem aktier og obligationer udvikler sig. Siden 2022 har korrelationen mellem de to aktiver i længere perioder været positiv, hvilket betyder, at de bevæger sig sammen. Det har stor betydning for netop en 60/40 portefølje. Quantitative Data Analyst, Nickolai Larsen, ser dog tendenser, hvor korrelationen udvikler sig i en mere negativ retning, og det er et scenarie, som Systematisk Allokering nyder godt af.
”Vi kan godt lide, når korrelationen er negativ, men vi kan bedre lide positive korrelation end vores konkurrenter kan, fordi vi har flere diversificerende aktiver. Men for en portefølje, hvor der er både er aktier og obligationer i, så er det optimalt, at du udjævner afkastprofilen ved, når der er noget, der falder, så stiger noget andet – og omvendt,” siger Nickolai Larsen.
Selvom Lasse Hjortsballe og Nickolai Larsen begge er overordnet tilfreds med afkastet for Sytematisk Allokering i fondens første hele år, så arbejder de fortsat løbende på at optimere modellen bag den systematiske og datadrevne investeringsstrategi.
”Selvom vi har udviklet modellen, så sætter vi den ikke op på hylden og siger, at den er færdig. Vi arbejder hele tiden løbende med at justere og optimere på den, så vi fremadrettet kan levere de bedst mulige risikojusterede afkast efter omkostninger til vores investorer,” siger Lasse Hjortsballe, som også kan løfte sløret for et nyt produkt i 2025.
”Vi arbejder på et nyt produkt med en højere risiko end Systematisk Allokering, som vi forventer at lancere i år”.
Materialet er udarbejdet til brug for orientering samt informering og skal aldrig betragtes som en opfordring om, eller anbefaling til, at købe eller sælge aktier, værdipapirer eller lignende. De nævnte oplysninger skal ej heller betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Marselis kan aldrig holdes ansvarlig for tab forårsaget af investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysninger i materialet. Investorer gøres opmærksomme på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling aldrig kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling.
PRIIPs-dokumenter for Systematisk Allokering findes her.
Pressekontakt: