Investorportræt: Fra nordjysk pensionsfirma til landsdækkende mæglerkoncern

20 February 2025
af Laura Sulbæk Frederiksen

5 min

Lars Bartholomæussen stiftede i 2008 Jysk Pension i Aalborg sammen med tre tidligere kollegaer. I alt 14 år når de at være herre i eget hus, inden de får et tilbud, de ikke kan sige nej til. Jysk Pension bliver del af en landsdækkende fusion under navnet North, og selvom de seneste tre år har budt på en vild rejse med to hold nye ejere, så holder pensionsdirektøren fast i selskabets nordjyske rødder.

En rød Peugeot 405 blev startskuddet til en lang karriere i forsikring -og pensionsbranchen for Lars Bartholomæussen, der i dag er administrerende direktør i North Pensionsagentur.

I 1989 triller forsikringsmanden Gert Liske nemlig op i indkørslen i Støvring i den røde Peugeot, og Lars Bartholomæussen ved med det samme, at han også skal være forsikringsmand, hvis det betyder, at han kan blive ejer af sådan en vogn.

”Jeg har altid været meget glad for biler, så jeg strøg ind og ringede til Gerts chef. Tre måneder senere startede jeg i en alder af 22 som assurandør i Baltica som en af de yngste i forsikringsbranchen. Det viser meget godt, hvordan jeg tænker og er hurtig til at handle,” fortæller Lars Bartholomæussen, som nåede at arbejde i Baltica fra 1989 til 1997, hvor Baltica bliver til Danica Pension under Danske Banks ejerskab.

Her bliver Lars Bartholomæussen pensionsmand i afdelingen i Aalborg og møder kollegaen Brian Bundgaard, som skal vise sig at blive en mangeårig forretningspartner. Da Danica Pension planlægger at erstatte de personlige pensionsrådgivere med callcentre, sætter de to kolleger sig nemlig sammen, og det bliver startskuddet til Jysk Pension.

”Vores kunder ville have en rådgiver, de kunne mødes fysisk med, se i øjnene, sidde og tegne og forklare tingene sammen med. Den personlige rådgivning og relation til kunderne blev baggrunden for at starte for os selv. Vi starter med at byde på et par mæglerfirmaer for at få en forretning, der var kørende. Men vi er nogle sparsommelige nordjyder, så vi syntes, de var for dyre i forhold til indtægten,” siger Lars Bartholomæussen, der er født og opvokset i Astrup, men har boet det meste af sig voksne liv i Aalborg og Støvring. 

Nordjysk sparsommelighed gav polstring

Den nordjyske sparsommelighed kommer også til udtryk i måden de fire forretningspartnere, Lars Bartholomæussen, Brian Bundgaard og deres to forretningspartnere Morten Søgaard og Lars Bo Pedersen, vælger at bygge Jysk Pension op på. Det bliver til virkelighed i 2008 på forsiden af finanskrisen.

De fire partnere smed hver en million i firmaet, som blev driftskapitalen i deres fælles A/S. Sammen med lave lønninger og udgifter lykkedes det at starte op uden at skulle tage et lån. Faktisk har de aldrig haft et.

”Vi ville gerne se stærke, solide og troværdige ud over for dem, der skulle handle med os, og det gode ved vores branche, er, at vi ikke skal have varelager i form af forsikringspolicer på hylderne. Så vi begyndte groft sagt på bagsiden af en bagerpose uden IT-systemer og andet end blokke og papirer og så ud og snakke med nogle kunder for at fortælle om, hvad vi kunne,” siger Lars Bartholomæussen, som udover de fire partneres store netværk også indgik et samarbejde om aftaler til kunderne med det daværende Scandia Pension, der sidenhen er blevet til AP Pension.

Så selvom finanskrisen for alvor begyndte at kradse kort tid efter, Jysk Pension var sat i verden, var den ikke hård ved det nystartede pensionsfirma, som i de første leveår prioriterede at polstre selskabet til dårligere tider.

”Det var sådan en helt gammeldags holdning, at når vi havde råd til det, så skulle vi spare op, så vi altid havde til et års lønninger på bankbogen i Jysk Pension. Så det var vores egne interne kassekredit, vi byggede op de første fem år, hvor vi var meget sparsommelige,” siger Lars Bartholomæussen og fortsætter:

”Når der er krise i samfundet, så vil mange gerne investere i pensionsordninger. Der var mange virksomheder, der gerne ville lave noget godt til deres medarbejdere, og fordi
der var ikke råd til lønstigninger, kunne man i stedet lave en bedre pensionsordning.”

Netop små og mellemstore virksomheder udgør kundegruppen for Jysk Pension, som fra starten blev bygget op som et pensionsagentur, som tilbyder faciliteter, rammeaftaler og indkøbsaftaler, der giver fordelagtige vilkår og priser for virksomhedernes ansatte i forhold til forsikringer og pension. Senere er forretningsbenet som pensionsmægler
kommet til, hvor virksomheder med over 50 ansatte bliver betjent og deres case sendt i udbud til alle landets pensionsselskaber.

Artiklen er bragt i vores investormagasin Kapital nr. 8, som udkom i juli 2024. Siden da har North og North Pensionsagentur skiftet navn til Howden Danmark og Howden Pensionsagentur.

Modtag den nyeste udgave af Kapital her

21

rådgivningsvirksomheder inden for to år, har North Risk købt op inden salget til Howden. 

AaB-mand på AGF’s stadion

Efter opstarten vokser Jysk Pension både organisk og via opkøb i branchen, hvor flere aalborgensiske selskaber herunder Invest Pension og Pensionskompagniet også kommer under Jysk Pensions vinger.

”Organisk vækst er tung og kræver meget tid og mange kræfter. Derfor er det nogle gange en genvej til vækst at købe fem folk, som har 100 millioner under forvaltning.
For selvom det koster nogle penge at investere i, så ville det tage lang tid at bygge porteføljen op selv. Men vi er også vækstet organisk, og så har vi været mega gode til at fastholde vores kunder,” siger Lars Bartholomæussen, som i sin nuværende rolle som administrerende direktør i Howden Pensionsagentur ikke længere har lige så tæt kundekontakt som tidligere.

”Vi fire partnere opdelte os geografisk i forhold til kunderne, og da jeg boede længst mod syd i Støvring, så blev jeg vores Aarhus-mand. Så jeg har været med i AGF i 14 år og sidder med på stadion dernede på trods af, at jeg holder med AaB. Men vi har hele tiden opsøgt at lave forretning i hele Danmark, men vores hjemmebane det er Aalborg,
siger Lars Bartholomæussen og fortsætter:

”For mig personligt er det vigtigt, at vi har et stærkt team her i Aalborg, med mange jobs, der hører til Aalborg. Jeg synes, jeg har et ansvar over for mine medarbejdere for at holde så meget som muligt relevant i Aalborg.”

Ville gerne bygge et imperium

 I 2017 forsøger partnerne dog at få foden inden for i det sjællandske, da de køber sig ind i firmaet Busk og Hvid, som holder til Roskilde. På dette tidspunkt har Jysk Pension cirka 30 ansatte, og pensionsdirektøren altid har haft et ønske om at være til stede i landets fire største byer; Aalborg, Aarhus, Odense og København. Det er til trods for, at ingen af partnerne har haft lyst til at forlade det nordjyske til fordel for at opdrive mere forretning i eksempelvis hovedstaden. 

Det har dog aldrig forhindret Lars Bartholomæussen i at have store ambitioner på Jysk Pensions vegne. 

”Havde jeg bestemt alene, så havde vi købt meget mere op. Jeg ville gerne bygge et imperium, og jeg havde gerne set, at North havde været Jysk Pension. Det var min drøm. North har i dag 280 ansatte i Danmark. Det ville jeg gerne have lavet som Jysk Pension,” fortæller Lars Bartholomæussen.
 
Netop North kommer på tegnebordet i 2019, da Lars Bartholomæussen og partnerne i Jysk Pension bliver kontaktet af en god bekendt i branchen, Lars Gundorph, der i 33 år
har bestredet posten som CEO i mæglervirksomheden Willis Towers Watson. Jysk Pension har vokset sig til at være et af de 10-15 største pensionshuse i Danmark med cirka 6 milliardær i pensionsmidler under forvaltning, 1000 virksomhedskunder og 14.000 privatkunder med i alt 600 millioner i indbetaling om året.
 
Ifølge Lars Bartholomæussen er Jysk Pension på dette tidspunkt ved at have nået toppen af, hvad Jysk Pension kan levere med styrke i Aalborg, uden massive investeringer i vækst.

”De kunder, som vi ikke allerede har fået på vores kundeliste, har ikke ønsket at ændre på deres nuværende penonsforhold af forskellige årsager. Så dem har vi haft svært ved at tilbyde en attraktiv løsning med nuværende pensionsleverandør. På den måde er vores markedsandel meget stor og nye muligheder er ved at være udtømt. Så vi skal finde ud af, hvordan vi vil udvikle forretningen fremadrettet,” siger Lars Bartholomæussen, som i mellemtiden også har fået Ole Schou med som femte partner i firmaet.
 
Lars Gundorph præsenterer partnerne for en plan, hvor de sammen med tre andre selskaber og kapitalfonden Polaris skal blive Danmarks første uvildige rådgivningshus inden for erhvervsforsikring, firmapension, financial procecurement og aktiv gældspleje af realkreditlån. Her skal Jysk Pension udgøre pensionsdelen af forretningen.

“Da vi går ind i North, behøver vi dybest set ikke at arbejde mere, hvis vi ikke har lyst til det. Men vi har det alle sådan, at hvad fanden skulle vi ellers lave? Vi brænder stadig for det, vi laver.”

Lars Bartholomæussen, direktør i Howden Pensionsagentur.
Foto: North.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Om Howden Pensionsagentur
  • Jysk Pension blev stiftet 1. august 2008
  • Stifterne er Lars Bartholomæussen, Brian Bundgaard, Morten Søgaard og Lars Bo Pedersen. Ny partner Ole Schou tilslutter sig i 2011
  • 1. maj 2021 bliver Jysk Pension til North under en fusion med tre andre selskaber og Kapitalfonden Polaris
  • North bliver købt af den internationale forsikringskoncern Howden 1. januar 2024
  • North Pensionsagentur i Aalborg tæller 25 forretningspartnere ansatte.
  • I november 2024 skifter North og North Pensionsagentur navn til hhv. Howden Danmark og Howden Pensionsagentur

Går sammen om at danne North

Timingen viser sig at være god for partnerne i Jysk Pension. Foruden corona, som har ramt verden, er forretningspartneren Brian Bundgaard også gennem et sygdomsforløb. Så med de mange usikkerheder beslutter Lars Bartholomæussen og resten af holdet bag Jysk Pension at gå ind i planerne om at danne North med Lars Gundorph og Polaris i spidsen for projektet.

”Vi sætter os sammen og laver en plan for, hvordan man kunne købe mange forsikrings- og pensionsvirksomheder op og gøre det stort på nogle få år. Samtidig bliver værdien
af vores portefølje i Jysk Pension fastsat, og det gør, at vi bliver økonomiske uafhængige. Hvis vi havde fortsat Jysk Pension, vil jeg tro, at vi havde tjent det samme over 8-10 år, men i stedet vi fik pengene i hånden med det samme,” siger Lars Bartholomæussen.

Den 1. maj 2021 bliver Jysk Pension således til North Risk sammen med virksomhederne Contea, FinPro og Status. Lars Gundorph bliver CEO med hovedkontor i København, mens Lars Bartholomæussen bliver administrerende direktør i pensionsafdelingen, North Pensionsagentur, som fortsat holder til på adressen i Aalborg. Samtidig er der nu også er kontorer i Lyngby, Odense og Esbjerg. Alle partnere i det tidligere Jysk Pension vælger at geninvestere i North.

”Da vi går ind i North, behøver vi dybest set ikke at arbejde mere, hvis vi ikke har lyst til det. Men vi har det alle sådan, at hvad fanden skulle vi ellers lave? Vi brænder stadig for det, vi laver, og har en masse kundekontakt. Selvfølgelig var det også med tanke på, at vi ville få en upside, hvis vi nåede de mål, vi satte for North. Så vi havde en plan om at bygge firmaet op over de næste fem år, og så blive en vigtig del af en stor international forsikrings-pension broker,” fortæller Lars Bartholomæussen, som dog efter et år må sige farvel til partneren Ole Schou, der vælger at trække sig for at få mere tid til familien.

Lever videre i ny familie

Under navnet North og med fornyet økonomiske kræfter i ryggen og flere forretningsben at stå på, begynder rådgivningsfirmaet at eksekvere på planen. Ifølge pensionsdirektøren bliver der ansat og købt op i et højt tempo. På knap to år udvikler North sig hastigt og i alt 21 opkøb af rådgivningsvirksomheder bliver integreret i virksomheden for at udvide udbuddet for kunderne.

Det har Howden, som er en engelskejet, global forsikringsbrooker-koncern med aktiviteter i flere end 52 lande, 18.000 medarbejdere, og som håndterer årlige præmieindbetalinger på USD 35 milliarder, fået øje på og viser interesse for at købe North allerede i august 2023.

”Det var for tidligt set med mine øjne. Firmaet var på vej op ad en hockeystav, hvor vi var i vild udvikling vækst. North var ikke toptunet med styr på alle processer endnu, fordi vi var ved at integrere det hele. Men Howden byder ind på vækstrejsen, hvor de gerne vil være en del af udviklingen og vil give prisen efter, at vi er ved enden af hockeystaven, men selvfølgelig skal levere nogle flotte delmål undervejs,” fortæller Lars Bartholomæussen.

1. januar 2024 bliver North Risk derfor solgt til Howden, hvor flere North-aktionærer i forbindelse med transaktionen er blevet medejere af Howden-koncernen. Parterne
har aftalt ikke at oplyse købsprisen. 

”Vores mål med Howden er fortsat, at vi kan tilbyde vores kunder endnu bedre værditilbud. Vi skal være større, dygtige og fortsætte vores organiske vækst og opkøbsvækst.
Men med Howden bag får vi mulighed for at kigge ind i nogle nye brancher og markeder, ” siger Lars Bartholomæussen, der er 57 år og indtil videre ikke har nogen planer
om at stoppe med arbejdet.

Selvom der ikke længere står Jysk Pension på skiltet, så er passionen den samme for pensionsmanden i Aalborg, som har accepteret, at nøglerne til livsværket nu er afleveret.

”Vi partnere har lagt en betydelig skilling ind i det nye, som vi jo nyder godt af, når ting går godt. Så det er en investering i os selv og i fremtiden. Jysk Pension er min datter, som er blevet voksen. Jeg har fulgt hende op ad kirkegulvet, og hun er blevet gift med en stor, flot mand, og lever nu lykkeligt videre i en ny familie,” siger Lars Bartholomæussen.

 

Disclaimer

Materialet er udarbejdet til brug for orientering samt informering og skal aldrig betragtes som en opfordring om, eller anbefaling til, at købe eller sælge aktier, værdipapirer eller lignende. De nævnte oplysninger skal ej heller betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Marselis kan aldrig holdes ansvarlig for tab forårsaget af investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysninger i materialet. Investorer gøres opmærksomme på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling aldrig kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling.

 

Pressekontakt:

Communications Manager,
Laura Sulbæk Frederiksen,
(+45) 3157 1963